Filem Gemencheh Boys

Gemencheh Boys

Astro Shaw mempersembahkan sebuah filem berdasarkan kisah benar, Gemencheh Boys akan datang di pawagam mulai 26 Oktober 2023.

Gemencheh Boys

Tarikh Tayangan: 26 Oktober 2023
Pengarah: Jason Chong, Eric Ong
Produksi: Stories Of Live Pictures,  Astro Shaw
Pelakon: Pekin Ibrahim, Farah Ahmad, Azman Hassan, Fara Fauzana

Sinopsis Gemencheh Boys

Shafiq, Amin, Fauzi, Rashid, Izad dan Shukri ialah enam budak lelaki berusia 10 tahun yang tinggal di Bukit Rokan, Gemencheh digelar “enam jahanam” kerana sentiasa menimbulkan masalah. Sama seperti kebanyakan orang sebelum mereka, budak-budak itu tidak mempunyai apa-apa untuk dicita-citakan dan masa depan nampaknya tidak begitu menjanjikan sehinggalah mereka bertemu dengan Cikgu Azman.

Ditugaskan oleh pengetua untuk mengeluarkan budak-budak itu dari jalanan, Cikgu Azman memulakan program latihan kriket walaupun dia tidak mempunyai pengetahuan tentang sukan itu. Setiap hari selepas sekolah, dia menjadikan misi peribadinya untuk menjejaki setiap budak lelaki itu, tidak kira bagaimana mereka cuba memperdayakannya.

Ketika Azman menjalin hubungan dengan budak-budak itu, dia mengenali bakat terpendam dalam diri lelaki, masing-masing dengan kekuatannya sendiri. Tidak lama kemudian, Azman memulakan perjalanan yang mustahil untuk menyediakan budak itu untuk pertandingan. Tiada siapa yang percaya budak-budak kampung ini boleh menjadi atlet sebenar, malah budak-budak itu sendiri.

Mengatasi satu demi satu halangan, Azman dan anak-anak lelaki itu sejauh mana mereka boleh pergi?