Tanah Kubur Siri 16

Tanah Kubur 2023

Selepas penantian selama 7 tahun, para penggemar drama rantaian bersiri ‘Tanah Kubur’ kini kembali untuk musim ke-16 yang bakal bersiaran di Astro Oasis. Dengan penceritaan yang berpaksikan keagamaan dan moral, drama ini merupakan antara drama yang terlama bertakhta di Astro dengan meraih pujian serta minat ramai penonton.

Tanah Kubur musim terbaharu ini kekal memaparkan kisah hal kematian yang perlu dihadapi Tok Adi sebagai penggali kubur di kampungnya. Setiap kali menguruskan jenazah, dia sentiasa menghadapi pelbagai dugaan dan perkara aneh yang menjadikan kisahnya padat dengan elemen religi dan kemasyarakatan. Masih diterajui pelakon veteran Nasir Bilal Khan, musim baharu ini turut menampilkan wajah-wajah hebat sebagai pelakon jemputan seperti Naim Daniel, Nad Zainal, Dato’ Aaron Aziz dan ramai lagi.

Penggambaran drama ini dilakukan di Ijok, Sekinchan, Rawang dan Kuala Lumpur dengan hasil karya berkualiti arahan Rashid Sibir bersama kru produksi yang sama. Namun penceritaan kali ini dihiasi nafas baharu dengan pelbagai topik penuh iktibar dan pengajaran yang bermanfaat. ‘Tanah Kubur’ musim ke-16 ini akan ditayangkan pada setiap hari Jumaat, bermula 11 Ogos 2023, jam 7.30 malam secara eksklusif di saluran Astro Oasis (106).

Tanah Kubur Siri 16

Episod: 15
Tarikh Tayangan: 11 Ogos 2023
Waktu Tayangan: Jumaat, 7.30 malam
Rangkaian: Astro Oasis / Astro GO 
Pengarah: Rashid Sibir
Produksi: Opera Klasik Sdn Bhd

Watak Pelakon
Nasir Bilal Khan sebagai Tok Adi
Aaron Aziz sebagai Syamil
Nad Zainal sebagai Yati
Fikry Ibrahim sebagai Kamal
Naim Daniel sebagai Kamil
Rosnah Mat Aris sebagai Nenek kepada Kamil

Sinopsis Tanah Kubur Siri 16

Mengupas mengenai hal kematian yang akan menunjukkan balasan kepada mayat yang setimpal dengan amalan mereka ketika masih hidup. Jika seseorang itu baik, maka baiklah balasannya dan jika seseorang itu berbuat jahat maka balasannya juga jahat.

Dalam Tanah Kubur Siri 16, para penonton dapat melihat pelbagai kes di mana Tok Adi, penggali kubur yang dimainkan oleh pelakon veteran, Nasir Bilal Khan mudah menguruskan mayat, wajah mereka bersih dan tersenyum, dan kubur mereka berbau wangi manakala ada juga kes di mana pengurusan mayat menjadi susah, wajah mayat bertukar menjadi gelap dan pembalasan azab di kubur sudah bermula.

Tok Adi yang juga dianggap sebagai tunggak masyarakat di kalangan orang kampungnya akan menyelesaikan semua masalah berkenaan dengan kematian. Walaupun Tok Adi akan berhadapan dengan pelbagai cemuhan dan kutukan daripada orang yang tidak menyukainya, tetapi beliau tetap tabah menghadapi segala dugaan dan amanah dalam melaksanakan kerjanya.