Drama Sayangku Kapten Mukhriz (TV3)

Sayangku Kapten Mukhriz

Drama adaptasi novel Anugerah Terindah karya Sophilea akan menemui penonton di slot Akasia TV3. Drama yang diberi tajuk Sayangku Kapten Mukhriz itu bakal menampilkan gandingan baru Raja Afiq dan Niena Baharun sebagai pelakon utama. Diarahkan oleh Idora Abdul Rahman dibawah terbitan Creative Skill Solution Sdn Bhd. Pelakon lain yang turut membintangi drama ini seperti Ikhlas Jalil, Fezrul Khan, Alif Aziz, Neera Azizi dan ramai lagi. Nantikan tayangannya  bermula 13 Julai 2016, Setiap Isnin hingga Khamis jam 6.58 petang di TV3.

JUDUL : SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ
EPISOD : 23 episod
TARIKH TAYANGAN : 13 Julai 2016
HARI / MASA : Isnin-Khamis, 6.58 petang
SIARAN : Slot Akasia TV3
NOVELIS : Sophilea
SKRIP : Nieza Nahar
PENGARAH : Idora Abdul Rahman
TERBITAN : Creative Skill Solution Sdn Bhd
PELAKON : Raja Afiq, Niena Baharun, Ikhlas Jalil, Hafizul Kamal, Neera Azizi, Reen Rahim, Fezrul Khan, Ieka Zulkifli, Hafizuddin Fazil, Khaty Azian, Noniswara, Nurul Iliyana, Alif Hadi, Nur Sarah Alisha, Feiyna Tajudin , Azzahra Ahmad, Mohd Fadhil, Tash Yong, Aliff Aziz, Iskandar Zulkarnain, Alex Faizal

WATAK PELAKON
Raja Afiq sebagai Kapten Ustaz Mukhriz
Amaniena Baharun sebagai Dr Arianna Dahlia
Ikhlas Jalil sebagai Kapten Ustaz Fauzan
Hafizul Kamal sebagai Zakuan
Neera Azizi sebagai Dr Anisa
Reen Rahim sebagai Siti Awina
Fezrul Khan sebagai Leftenan Komander Izzudin
Ieka Zulkifli sebagai Marlia
Hafizuddin Fazil sebagai Tuan Razlan
Khaty Azian sebagai Puan Sharifah Radziah
Noniswara sebagai Puan Zarina
Nurul Iliyana sebagai Mirza
Alif Hadi sebagai Syamsul Baharin
Nur Sarah Alisha sebagai Puteri
Feiyna Tajudin sebagai Rabiatul Adawiyah
Azzahra Ahmad sebagai Harlina
Mohd Fadhil sebagai Kapten Fadzhil
Tash Yong seabgai Amrina
Aliff Aziz sebagai Dr Faizal
Iskandar Zulkarnain sebagai Syamsul Bahrin
Alex Faizal sebagai Syamsudin

LAGU TEMA / OST SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ
Lagu : Anugerah Terindah
Penyanyi : Black Hanifah

Lagu : Kali Ini
Penyanyi : Cherpen Band

Video & Lirik : Link

SINOPSIS SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ (NOVEL ANUGERAH TERINDAH)
Berkisarkan tentang kehidupan Kapten Ustaz Syed Mukhriz Al-Attas, pegawai KAGAT yang berkhidmat di situ, seorang lulusan UIA dan berasal dari Perlis. Mukhriz menjadi tumpuan warga kem kerana kisah hubungannya dengan Kapten Aliza yang menjadi perhatian. Kapten Aliza Adeline, keturunan cina jatuh cinta pada Mukhriz. Malah, ramai yang suka mereka bersama sebab merasakan mereka pasangan yang sepadan. Namun, keputusan Mukhriz untuk menolak cinta Kapten Aliza membuatkan wanita itu kecewa dan minta ditukarkan ke Kelantan. Gamat seketika suasana. Ramai yang simpati pada Kapten Aliza kerana tahu Kpten Aliza sedang mendalami Islam dan perlukan pembimbing. Namun Mukhriz bimbang jika Aliza mahu memeluk Islam kerana mahu berkawin dan bukan kerana sinar Islam itu sendiri. Dan Mukhriz juga mengalah kerana dia tahu Fakhrie begitu sukakan Aliza dan berdoa agar suatu masa nanti mereka akan bertemu jodoh.

Kapten Ustaz Mukhriz dan Doktor Ariana - Seorang ustaz dan seorang doktor. Seorang tak ingin bercinta dan belum bersedia untuk berkahwin kerana berasakan belum bersedia memikul tanggungjawab seorang suami manakala seorang pula jatuh cinta tahap meroyan. Seorang malu-malu kucing, seorang main redah asal tercapai hajat di hati. Seorang menjaga title ‘ustaz’ dan seorang langsung tidak peduli title ‘doktor’. Sudahnya beginilah. SMS sahaja dan cari peluang bertemu, konon tidak disengajakan.

Pelbagai perkara Ariana lakukan demi cintanya terhadap Mukhriz. Sudahnya dia utus surat ala-ala budak sekolah rendah dan kasi bunga hingga kecoh satu kem.

Doktor Ariana mahu meminang Ustaz Mukhriz? Semua pening kepala! Tewaskah Mukhriz dengan keselambaan Ariana? Apa akan jadi seterusnya apabila Mukhriz ini rupanya ramai peminat. Kapten Aliza, Siti Awina dan dalam diam Mukhriz bertemu semula dengan gadis idamannya, Rabiatul Adawiyah… Mengalahkah Doktor Ariana atau terus memikat dan berusaha memenangi hati Kapten Ustaz Mukhriz

GAMBAR PELAKON

Sayangku Kapten Mukhriz

Pelakon Sayangku Kapten Mukhriz
Pelakon drama Sayangku Kapten Mukhriz
Pelakon drama Sayangku Kapten Mukhriz
Snarai pelakon
Drama Sayangku Kapten Mukhriz
pelakon lain
Sayangku Kapten Mukhriz

Sayangku Kapten Mukhriz TV3
Kapten Mukhriz dan Dr. Ariana
Pelakon Sayangku Kapten Mukhriz
gambar pelakon drama Sayangku Kapten Mukhriz