Drama Petua Nenek (TV3)

Petua Nenek

Nantikan drama Petua Nenek yang akan mengisi slot Dahlia TV3. Drama bersiri 20 episod arahan Along Kamaludin. Dibintangi oleh Adiba Yunus, Raja Afiq, Liza Abdullah, Keena Mentor, Fazli Zainal dan ramai lagi.  Disiarkan mulai 22 Disember 2018 di slot Dahlia, setiap Sabtu dan Ahad, jam 7 malam mulai 22 Disember ini.

JUDUL : PETUA NENEK
EPISOD : 20 episod
TARIKH TAYANGAN : 22 Disember 2018
HARI / MASA : Sabtu & Ahad, 6.58 petang
SIARAN : Slot Dahlia TV3
SKRIP : Azlina Din & Azni Ishak
PENGARAH : Along Kamaludin
TERBITAN : A.Aida Production Sdn Bhd
PELAKON : Adiba Yunus, Liza Abdullah, Fazli Zainal, Zaidi Omar, Julia Farhana Marin, Annie Arifin, Raja Afiq, Nafiez Zaidi, Angoh Ganu, Keena Mentor, Ieda Moin, Syuhaida Abraz, Jasmine Ashraff, Din Lawak Solo, Rahim Kidol, Halimah, Ikhlas Jalil, Talha Harith

WATAK PELAKON 
Adiba Yunus sebagai Qaseh Arina
Liza Abdullah sebagai Nek Embun
Fazli Zainal sebagai Dato Rafael
Zaidi Omar sebagai Lebai Daud
Julia Farhana Marin sebagai Zati
Annie Arifin DFKL sebagai Rina
Raja Afiq sebagai Nash
Nafiz Zaidi sebagai Rahimi
Angoh Ganu sebagai Ucop
Keena Mentor sebagai Leha
Ieda Moin sebagai Cik Lily
Syuhaida Abraz sebagai Jaja
Jasmine Ashraff sebagai Cikgu ROse
Din Lawak Solo sebagai Leman
Rahim Kidol sebagai Haji Naper
Halimah sebagai Mak Timah

SINOPSIS PETUA NENEK 
Mengisahkan Qaseh Arina (Adiba Yunus) yang dibesarkan oleh neneknya, Nek Embun (Liza Abdullah). Nek Embun merupakan seorang bidan yang terkenal dengan pelbagai petua. Sejak kecil lagi Qaseh sudah mengikuti Nek Embun menyambut kelahiran bayi dan Qaseh ingin menjadi seperti neneknya itu. Setiap petua Nek Embun, Qaseh catitkan di dalam buku notanya. Petua-petua Nek Embun dibawa Qaseh sehinggalah dia melanjutkan pelajaran di universiti di Kuala Lumpur. Pelbagai aksi mencuit hati yang dilakukan oleh Qaseh dengan petua-petua Nek Embun sehinggakan dia dikatakan kolot oleh rakan-rakan universiti.

Orang bandar tidak percaya pada petua-petua Qaseh. Tetapi, petua Qaseh berhasil membantu menyelesaikan masalah Nash (Raja Afiq), jejaka kaya dan tampan tetapi mempunyai masalah bau badan. Sejak itu mereka berkawan baik. Pelbagai lagi aksi mencuti hati Qaseh dengan petua-petuanya sehinggakan rakan serumahnya dimasukkan ke hospital kerana alah pada ramuan yang digunakan Qaseh.

Qaseh dimarahi dan dihalau keluar dari rumah sewa mereka. Apakah yang akan terjadi pada Qaseh? Masihkah dia berpegang pada petua-petua Nek Embun?

GAMBAR PELAKON
Petua Nenek