Drama Samudera Rindu (TV9)

Samudera Rindu

Drama bersiri baharu berjudul Samudera Rindu akan menghiasi slot Azalea TV9. Drama terbitan Suhan Movies itu diarahkan oleh Amor Rizan. Membariskan pelakon-pelakon hebat seperti Azhan Rani, Dynas Mokhtar, Eyra Hazali, Hafeez Mikail dan ramai lagi. Saksikan drama bersiri Samudera Rindu sebanyak 20 episod mulai 25 September, setiap hari Selasa hingga Ahad jam 8.30 malam di TV9 dan ulangan di TV3.

JUDUL : SAMUDERA RINDU
EPISOD : 20 episod
TARIKH TAYANGAN : 25 September 2016
HARI / MASA : Selasa-Ahad, 8.30 malam
SIARAN : Slot Azalea TV9 & TV3
SKRIP : Ramlah Rashid
PENGARAH : Amor Rizan
TERBITAN : Suhan Movies & Trading
PELAKON : Dynas Mokhtar, Eyra Hazali, Azhan Rani, Hafeez Mikail, Watie Sadali, Alif Hadi, Emely Hanif, Efa Mareesja, Shahrul Afizie

WATAK PELAKON
Azhan Rani sebagai Zainal
Dynas Mokhtar sebagai Nadia
Eyra Hazali sebagai Athirah
Watie Sadali sebagai Siti
Hafeez Mikail sebagai Norman
Efa Mareesja senagai Aisyah
Alif Hadi sebagai Ezaril
Emely Hanif sebagai Maria

LAGU TEMA / OST SAMUDERA RINDU
Tajuk : Melankoli
Penyanyi : Azlan And The Typewriter

SINOPSIS SAMUDERA RINDU
Mengisahkan hubungan seorang gadis muda, Atirah (Eyra Hazali) dengan ibunya, Nadia (Dynas Mokhtar) yang menghidap penyakit kemurungan selepas kehilangan anak sulungnya. Atirah ialah seorang gadis yang cantik dan pandai serta patuh pada orang tuanya. Walaupun dia tahu keadaan ibunya, dia tetap menghormati Nadia sebagai ibunya. Kehidupan Atirah tidaklah mewah seperti rakan karibnya, Eliza. Zainal (Azhan Rani), ayahnya pula kerap tukar pekerjaan kerana keadaan isteri tercintanya, Nadia.

Atirah dilahirkan dengan harapan dapat mengurangkan kemurungan Nadia, tetapi harapan itu hanya menjadi angan-angan sahaja. Nadia tetap berada di dalam dunianya sendiri sahaja, sehinggakan lupa untuk menjaga Atirah. Bagi Zainal, Atirah adalah satu-satunya anaknya dengan isteri kesayangannya, dan sudah menjadi tanggungjawabnya untuk menjaga Atirah.

Atirah menjadi rakan baik dengan ibunya. Perangai Nadia berubah menjadi kebudak-budakan seperti Atirah. Walaupun Zainal sedih melihat keadaan Nadia, tetapi dia tetap bahagia kerana merekalah ahli keluarga yang menjadi dorongannya. Zainal tidak pernah melupakan cinta kepada isterinya mahupun mempunyai niat untuk menghantar Nadia ke hospital.

Lama kelamaan, Atirah telah berjaya menyambung pelajaran ke menara gading. Dia mula berasa penat untuk melayan karenah ibunya. Dia juga berasa malu untuk mengaku dengan kehadiran ibunya yang tidak waras itu. Apatah lagi Atirah mula berkawan dengan Eizaril, seorang pemuda yang baik hati.

Akhirnya, Nadia dihantarkan ke hospital untuk rawatan. Walaupun berat hati Zainal untuk berbuat demikian, tetapi ia adalah cara yang terbaik buat Nadia. Pada masa yang sama, Zainal juga mula rapat dengan rakan sekerjanya, Siti (Watie Sadali) yang sentiasa memberi kegembiraan yang kian lama tidak diisi.

Adakah Nadia berjaya dirawat dengan sepenuhnya? Apakah bahagia akan tiba setelah Zainal, Nadia dan Atirah hidup menderita sekian lama?

GAMBAR PELAKON
Samudera Rindu

Pelakon Samudera Rindu
watak utama
Samudera Rindu TV9
pelakon drama Samudera Rindu