Drama Rintihan Nek Mis (TV9)

Rintihan Nek Mis

Produksi Primeworks Studios akan membawakan drama terbaru untuk slot Azalea berjudul Rintihan Nek Mis. Antara barisan pelakonnya ialah Normah Damansuri, Faye Kusairi, Hanna Aqeela, Duerra Mitilda, Idzham Ismail, Ryzal Jaafar, dan ramai lagi. Drama bersiri 20 episod itu diarahkan oleh Amie Maziah. Akan disiarkan di kaca TV bermula 23 Ogos 2016, setiap hari Selasa hinggA Ahad jam 8.30 malam di TV9 dan ulangannya di TV3.

JUDUL : RINTIHAN NEK MIS
EPISOD : 20 episod
TARIKH TAYANGAN : 23 Ogos 2016
HARI / MASA : Selasa-Ahad, 8.30 malam
SIARAN : Slot Azalea TV9 / TV3
PENGARAH : Amie Maziah
TERBITAN : Primeworks Studios Sdn Bhd
PELAKON : Normah Damansuri, Faye Kusairi, Hanna Aqeela, Duerra Mitilda, Idzham Ismail, Sharifah Shahora, Ryzal Jaafar, Rahim Jailani, Faiez Affandi, Fatin Nadiah

WATAK PELAKON
Normah Damansuri sebagai Nek Mis
Duerra Mitilda sebagai Karmila
Hanna Aqeela sebagai Rashida Ismail (Shida)
Ryzal Jaafar sebagai Helmi
Idzham Ismail sebagai Haikal
Faiez Affandi sebagai Fizz
Faye Kusairi sebagai Rusila
Sharifah Shahora sebagai Rohaya
Rahim Jailani sebagai Ismail
Fatin Nadiah sebagai Anissa Asri

SINOPSIS RINTIHAN NEKMIS
Mengisahkan hubungan seorang nenek terhadap cucu kesayangannya.

Oleh kerana kesibukan bekerja, Helmi dan Shida menyerahkan anaknya, Karmila kepada Nek Mis untuk dijaga. Hubungan Nek Mis dan Karmila sangat rapat, tetapi pada suatu hari, Helmi didapati mati lemas semasa memancing. Manakala isterinya, Shida telah berpindah ke rumah bapanya, Encik Ismail dan membawa Karmila dengannya.

Permintaan Nek Mis untuk berjumpa dengan cucunya dilarang oleh Encik Ismail. Encik Ismail tidak suka kepada Nek Mis, kerana perkahwinan Shida dan Helmi dulu tidak direstui olehnya. Dia juga menuduh Nek Mis kerana Shida menjadi janda pada usia yang muda.

Nek Mis melakukan pelbagai cara untuk berjumpa dengan cucunya malah dia juga menuntut hak penjagaan ke atas Karmila, sehingga membawa perkara tersebut ke mahkamah. Walau bagaimanapun, ada sahaja cabaran yang harus diharungi oleh Nek Mis tetapi Nek Mis tidak pernah berputus asa berusaha untuk bertemu kembali dengan cucu kesayangannya.

Tidak lama selepas pemergian suaminya, Shida menjalinkan hubungan cinta bersama Haikal, yang merupakan Penyelia Tapak di syarikat pembinaan bapanya. Perhubungan ini direstui oleh Encik Ismail kerana En Ismail amat mempercayakan Haikal. Lama kelamaan, Shida mula mengabaikan tanggung jawabnya terhadap Karmila.

Nek Mis tidak berputus asa untuk menuntut hak penjagaan dan mengambil Karmila untuk tinggal bersamanya. Pada suatu hari, Karmila pergi menghilangkan diri dan apakah tindakan Nek Mis dalam menangani kes kehilangan Karmila ini?

GAMBAR PELAKON
Pelakon Rintihan Nekmis
Pelakon drama Rintihan Nekmis
Rintihan Nekmis TV3
Normah Damansuri melakokan watak NekMis
Rintihan Nekmis