Sinopsis Ratu Kala Jengking Puteri Keranda

Ratu Kala Jengking
Filem 'Ratu Kala Jengking: Puteri Keranda' diinspirasikan daripada kisah legenda mengenai seorang wanita bernama Cik Siti yang berkahwin sebanyak 99 kali. Akan ditayangkan di pawagam mulai 27 Februari 2020.

JUDUL : RATU KALA JENGKING: PUTERI KERANDA
GENRE : Misteri, Drama
TARIKH TAYANGAN : 27 Februari 2020
PENGARAH : Bade Hj Azmi
PRODUKSI : A. Aida Production Sdn Bhd
PELAKON : Nadia Brian, Fizz Fairuz, Amar Asyraf, Mas Khan, Firman Siagian, Eyra Hazali, Oktovia Manrose, Dayang Areeda, Fauziah Nawi, Roslan Salleh, Datuk Ahmad Tarmimi Siregar, Raja Azmi, Taha Wahid, Mak Wan Latah, Reza Hasbi, Putra Amaris, Azam Pitt, Aman Nassim, Mas Hadzeem, Lan Siro, Khaty Azean, Afzan, Qazem Nor, Maarop, Badrul Muhayat, Aisyah Atan, Ikhlas Jalil, Nafiez Saidi, Fad Anuar

WATAK PELAKON 
Nadia Brian sebagai Cik Siti
Fizz Fairuz sebagai Pak Kulim
Amar Asyraf sebagai Nadim
Mas Khan sebagai Awang
Firman Siagian sebagai Riman 
Eyra Hazali sebagai Mawar 
Oktovia Manrose sebagai Teratai
Dayang Areeda sebagai Nenek Kebayan 
Fauziah Nawi sebagai Mak Embun 
Roslan Salleh sebagai Tok Ketua 
Datuk Ahmad Tarmimi Siregar sebagai Tok Imam 
Raja Azmi sebagai Mak Kiah 

SINOPSIS RATU KALA JENGKING: PUTERI KERANDA
Mengisahkan tentang Cik Siti yang mempunyai dua orang sahabat baik iaitu Mawar dan Teratai. Siti bercinta dengan Awang, namun dalam diam rupa-rupanya Mawar juga mencintai Awang. Teratai yang mengetahui pekara tersebut menasihati Mawar agar tidak mengkhianati sahabat baik sendiri. 

Kemudian, wajah Cik Siti tiba-tiba diserang penyakit misteri apabila ditumbuhi jerawat batu. Keadaan mukanya sangat teruk sehingga orang kampung memanggilnya hantu dan diasering dihina dan dikeji, malah akhirnya Awang juga meninggalkannya. Cik Siti kecewa lalu berkawan dengan Nadim, pemotong kayu yang menjadi tempatnya mengadu. Mawar telah menghasut Cik Siti supaya pergi ke gunung panti untuk berubat dengan Nenek Kebayan, dengan harapan Awang akan menjadi miliknya. 

Cik Siti nekad untuk pergi berubat dengan Nenek Kebayan, meskipun ibunya melarang. Semasa ketiadaan Cik Siti, Nadim yang menjaga ibunya siang dan malam. Terharu dengan kebaikkan Nadim, ibu Cik Siti telah berjanji yang dia akan mengahwinkan Nadim dengan Cik Siti. 

Sementara itu, Cik Siti meredah hutan belantara tiga hari tiga malam, sehingga dia berjumpa dengan Nenek Kebayan yang bersetuju mengubati penyakitnya, tetapi dengan syarat Cik Siti tidak boleh menderhaka dan mengecilkan hati ibunya. Sekiranya melanggar pantang, Siti akan menerima akibatnya. 

Cik Siti bersetuju dan terus berubat. Dia juga menuntut ilmu kebatinan. Setelah menuntut selama 99 hari, terdapat perubahan pada wajahnya. Mukanya licin dan cantik berseri-seri seperti bulan purnama.