Telefilem Benua (TV1)

Benua

Saksikan telefilem genre sains fiksyen berjudul 'Benua' bersiaran pada Sabtu ini, 1 Februari ini, pukul 9.00 malam menerusi saluran TV1.

JUDUL : BENUA
WAKTU SIARAN : Sabtu, 1 Februari 2020, 9:00 malam  
SIARAN TV : TV1 (Panggung RTM)
PENGARAH : Roshfaizal Ariffin
PRODUKSI : #fictionshortfilm
PELAKON : Nadia Najwa, Alif Hadi, Ayez Shaukat Fonseka Farid, Zaidie Rustam, Najah Hassan, Nurul Sofia

SINOPSIS BENUA
Plot drama yang disampaikan menggunakan teknik “kembali ke masa hadapan” (back to future) ini cukup ringkas tentang seorang askar tentera bersekutu dari tahun 2070 telah dihantar ke bumi pada tahun 2020 untuk memusnahkan BENUA. Projek BENUA bermaksud Base Electronic Network Unifying Algorithmn, dihasilkan bagi mengatasi masalah pembaziran sumber akibat pengurusan yang tidak cekap yang berlaku di bumi. BENUA menjadi rebutan kerana dapat menjana pendapatan namun hakikatnya ia membawa kesan negatif kepada dunia akan datang.

Kisah berlaku pada tahun 2070 dimana bumi telah musnah kerana kehabisan sumber alam semula jadi seperti air, tumbuhan dan binatang akibat projek BENUA yang dibangunkan bagi mengelak pembaziran. Menggunakan teknik kembali ke masa hadapan, OMMA seorang askar Tentera Bersekutu dari tahun 2070, telah dihantar kebumi pada tahun 2020 bagi memusnahkan BENUA.

BENUA adalah sebuah mesin yang direka oleh seorang pelajar bernama EDAN bagi menguruskan pembaziran sumber yang berlaku dibumi terutama oleh manusia. SOFEA jatuh hati pada EDAN kerana keihklasan dan kebijaksanaan pemuda itu dan bergabung melaksanakan BENUA.

Dato Ahmad seorang jutawan robotik juga berminat mendapatkan BENUA untuk tujuan komersil. Beliau telah mengajak EDAN bekerja dengannya dan membayar gaji yang lumayan. Walaubagaimana pun setelah sedar akan kebaikan SOFEA, EDAN kembali semula bekerja dengan SOFEA.

Dalam pergelutan mendapatkan BENUA, Dato Ahmad secara tidak sengaja telah membunuh EDAN. SOFEA meneruskan projek BENUA dari tahun 2050 sehingga tahun 2070. Akibat terus menggunakan BENUA, sumber dibumi makin pupus. Dato Ahmad dari tentera bersekutu yang sedar akan kesilapannya telah menangkap SOFEA dan BENUA untuk dimusnahkan. Namun adakah usahanya itu berjaya?