Drama Skrin Sentuh Hati Eryna (TV1)

Skrin Sentuh Hati Eryna

Drama bersiri Skrin Sentuh Hati Eryna lakonan Nazeera Sardi dan Naufal Hatta akan mula ditayangkan pada 27 Julai 2019, setiap Khamis hingga Ahad pukul 7 malam di TV1.

JUDUL : SKRIN SENTUH HATI ERYNA
EPISOD : 13 episod
TARIKH : 27 Julai - 17 Ogos 2019
WAKTU SIARAN : Khamis - Ahad, 7:00 malam
SIARAN TV : Slot widuri TV1
PENULIS SKRIP : Che Li
PENGARAH : Zek Zukri
PRODUKSI : Bright Network Sdn Bhd
PELAKON : Nazeera Sardi, Naufal Hatta, Jasmin Hamid, Kuza, Faralyna Idris, Safwan Idris, Mak Wan, Tina Rasid, Fanna Azizan

WATAK PELAKON 
Nazeera Sardi sebagai Eryna
Naufal Hatta sebagai Fattah
Jasmin Hamid sebagai Helena
Kuza sebagai Nur Kasih
Faralyna Idris sebagai Eisya Zulaikha 
Safwan Idris sebagai Faizal
Tina Rasid sebagai Amy
Mak Wan sebagai Mariam
Fanna Azizan sebagai Hanis
Muhangku sebagai Khusyairi 
Che Mat Rajalawak sebagai Fendi

LAGU TEMA / OST
Tina Rasid - Bahagia Kasih

SINOPSIS SKRIN SENTUH HATI ERYNA
Memaparkan konflik kekeluargaan seorang anak kepada ibunya dan juga konflik percintaan yang dipenuhi muslihat dan dendam.

Eryna anak tunggal Datin Helena, ahli perniagaan berjaya yang telah jatuh hati Fendi namun dihalang oleh Datin Helena kerana tidak mahu anaknya dipergunakan Fendy. Demi Fendy, Eryna telah tinggalkan rumah dan memutuskan persahabatannya dengan kawan baiknya, Anis. Satu hari Eryna mula rasa ditipu dan menyesal kerana mengabaikan nasihat ibu dan rakannya. Dia mahu kembali ke pangkuan mereka. Fendy yang ditinggalkan berdendam kepada Eryna dan ibunya. 

Sementara itu Ustaz Fattah adalah guru agama yang baru pulang dari Yaman dan mengajar Al-Quran di masjid. Dia didekati oleh Ustazah Eisya yang mahu menyertai kelas Al-Quran itu. Ustaz Fattah dan keluarganya berhasrat membuka sebuah pusat pengajian Al-Quran dengan pengurusan yang lebih teratur dan modul yang berkualiti. Mereka membeli bangunan dan Ustaz Fattah mendapat sokongan penuh dari ibu dan abangnya yang sangat yakin setelah Ustaz Fattah membina nama dan reputasi dari media sosial.

Ustaz Fattah pula merasa tertekan kerana keluarganya mula mendesak dia berkahwin dengan Ustazah Eisya. Ustaz Fattah mahu mengutamakan kelas bacaan AlQuran itu melahirkan generasi yang berilmu. Urusan perniagaan mempertemukan dia dengan Eryna dan ketampanan Ustaz Fattah membuatkan Eryna terpaut hati.

Syarikat milik keluarga Ustaz Fattah setuju berkerjasama dengan syarikat Helena bagi membina hotel patuh syariah. Eryna gembira dan mahu mengenali Ustaz Fattah dengan lebih rapat. Eryna tiba-tiba berubah dan mula meninggalkan kemungkaran. 

Sejak perkenalan dengan Fattah, Eryna mula memberi sepenuh perhatian kepada dirinya dan syarikatnya. Dia menunjukkan minatnya terhadap Ustaz Fattah namun tiada respon yang positif sehinggalah Eryna bertudung bagi menarik perhatiannya. Malangnya, Ustaz Fattah seringkali lebih mementingkan perbincangan tentang kelas Al-Quran bersama Ustazah Eisya.

Eryna cuba menunjukkan bahawa dia telah berubah namun Helena yakin ia hanyalah luaran semata-mata. Eryna dan Ustaz Fattah semakin akrab dan mesra setelah kerap bertemu. Eryna meyakinkan ibunya dan rakan-rakan bahawa dia sudah berhijrah. Ustaz Fattah pula menafikan yang dia telah jatuh cinta dengan Eryna tanpa dia sedari bahawa ibunya sedang mengaturkan dia dengan Ustazah Eisya. Fendy pula kembali menghantui hidup Eryna dan mahu merosakkan hubungannya dengan Ustaz Fattah.