Drama Siapa Jaga Mak

Siapa Jaga Mak

Saksikan drama bersiri dari Singapura bertajuk 'Siapa Jaga Mak' diilhamkan daripada kisah-kisah benar yang pernah dialami para pengasuh. Bersiaran mulai 5 Ogos 2021, setiap Isnin hingga Jumaat jam 6 petang di slot Tiara Astro Prima. 

JUDUL : SIAPA JAGA MAK?
EPISOD : 13
TARIKH TAYANGAN : 5 Ogos 2021 
WAKTU SIARAN : Isnin-Jumaat, 5 Ogos 2021, 6:00 petang
SIARAN TV : Astro Prima
PENGARAH : Vishali Panch
PRODUKSI : DV Studio

WATAK PELAKON
Aishah Ahmad sebagai Norliza
Fauziah Zie sebagai Rosmah
Suhaillah Salam sebagai Mariam
Den Sabari sebagai Adam
Fadilah Samsudin sebagai Hasanah
Fauzah Mohd Noor sebagai Umi
Freda Mel sebagai Ani
Hasif Nasir sebagai Danial
Iskandar Ismail sebagai Norman
Johan Jaafar sebagai Ramli
Julia Tari sebagai Jamilah
Khairudin Samsudin sebagai Nordin
Md Nik Aqimi bin Hashim sebagai Syafiq
Mishall Kiara sebagai Syiqin
Narain sebagai Zain
Natasha Mel sebagai Ana
Nurul Akhmar sebagai Nora
Rahman Rahim sebagai Abah
Sufian Ahmad sebagai Hamid
Yaya Hamid sebagai Rita

SINOPSIS SIAPA JAGA MAK
Menceritakan tentang empat keluarga yang menghadapi pelbagai emosi dalam penjagaan orang tua. Dapatkah konflik keluarga, masalah kewangan dan peranan berbeza dapat dileraikan dan menyatukan keluarga ini atau sebaliknya?

Norliza – seorang anak yang terpaksa jaga mak dia kerana adik-beradik sibuk. Terpaksa berhenti kerja walaupun baru dinaikkan pangkat. Anaknya yang baru saja bersalin tidak diberi perhatian. Maknya tak sukakannya. Janda (kot).

Mariam – seorang pensyarah yang ingin jaga ibunya kerana ingin mengelak perkara buruk daripada berlaku. Tersepit dalam pergaduhan/hubungan ibu bapanya. Pada masa yang sama, anak-anaknya tidak serasi dengan suami barunya.

Hasanah – seorang wanita bekerjaya berjaya yang sibuk menjaga kedua ibu bapa sehingga lupakan kehidupan sendiri. Seperti tiada love life dalam hidupnya. Lebih rela menjaga kerana kejarkan pahala.

Danial – seorang belia yang sibuk dengan kerja sekolah dan masih melakukan tanggungjawabnya sebagai seorang cucu untuk menjaga neneknya kerana kededua ibu bapanya sudah bercerai.

Episode 1: Setelah Mak dibenarkan keluar dari hospital selepas menerima rawatan barah, anak-anaknya harus membuat keputusan siapa yang menjaga beliau. Keluarga Mariam pula mengalami kegencotan apabila pakcik dan makciknya yang cedera berpindah ke rumahnya; dan Hasanah agak resah akan kesihatan ibunya.

Episode 2: Masalah meningkat apabila setiap keluarga mula menyesuaikan dan mengubah cara hidup mereka. Mariam harus memastikan keselamatan Umi dan Abah, Norliza bersusah payah untuk menyenangkan hati ibunya, Danial mempelajari tentang kesukaran menjaga orang tua, dan kesihatan ibu Hasanah semakin merosot.

Episode 3: Seperti yang diinginkan ibunya, Hasanah berjanji untuk menjaga Ramli hingga selamanya. Abah berasa sukar untuk menyesuaikan diri di rumah Mariam. Jamilah mengabaikan nasihat Danial mengenai kesihatannya. Norliza berbelah bagi antara tanggungjawabnya sebagai anak kepada Rosmah dan ibu kepada Rita.

Episode 4: Setiap keluarga menghadapi cabaran-cabaran dengan pengasuhan apabila mereka cuba mengatasinya. Danial bersusah payah antara kerja rumah dan sekolah, Norliza terlalu sakit untuk menjaga Maknya, perhubungan Abah dengan Umi dan keluarga Mariam semakin renggang, dan demensia Ramli semakin merosot.

Episode 5: Cabaran menentukan sama ada sebuah keluarga boleh bekerjasama atau tidak. Apabila Ramli terhilang, keluarganya harus bekerjasama untuk membawanya pulang. Adam dan Mariam membincangkan cara untuk menyenangkan hati Abah. Dan kesabaran anak-anak Rosmah semakin kurang apabila mereka bertegang urat.

Episode 6: Perubahan boleh bantu sebuah keluarga, tetapi tidak semua akan setuju. Mariam tertanya-tanya jika pulangan Umi dan Abah ke rumah mereka memang terbaik. Hasanah mengambil langkah untuk pastikan keselamatan ayahnya, tetapi ia tidak mudah. Nordin mengupah seorang pembantu tetapi Rosmah tidak bersetuju.

Episode 7: Amanah seseorang mudah dihilangkan dan sukar dipulihkan. Nora rasa kedua-dua pembantu amat curiga. Ana & Ani mula menentang Mariam, tetapi Adam yang disalahkan. Semasa Norliza menyembunyikan darah tingginya dari keluarganya, Jamilah juga menyembunyikan kecederaannya dari cucunya.

Episode 8: Kesangsian dalam keluarga masing-masing bertambah teruk. Anak-anak Rosmah buat spekulasi ke kehilangan Yanti. Danial berdepan dengan Jamilah mengenai kecederaannya, tetapi dia tegaskan keputusan agar tidak melawat doktor. Keharmonian keluarga Mariam berpecah-belah, dan Abah mahu balik ke rumahnya.

Episode 9: Niat baik seseorang boleh bawa padah dari kebaikan. Umi beritahu Mariam agar jangan khuatir tentang Abah, tetapi dia kesal tinggal sendirian. Rita rasa kecewa kerana ibunya rahsiakan kesihatannya. Zain berhasrat untuk dekati Hasanah tetapi, dia harus jaga Ramli. Dan Jamilah malu terhadap dirinya.

Episode 10: Norliza terjatuh sakit dan Rosmah rasa kesal kerana dia menolak pertolongan dari anak-anaknya yang lain walaupun dia selalu berada dalam kesakitan. Hasanah bertentangan dengan pinangan Zain – bagaimana pula dengan ayahnya? Kemurungan Jamilah melebihi. Dan keluarga Mariam menyambung semula.

Episode 11: Zain berbelah bagi antara Hasanah dan tawaran pekerjaan baru di UK. Abah ingin mengobarkan semula cintanya kepada Umi pada hari ulang tahun mereka. Rosmah merancang untuk meninggalkan lebih banyak duit untuk Norliza tetapi adik-beradiknya tidak puas hati. Kemurungan Jamilah semakin menolak Danial.

Episode 12:  Danial menebus kemarahannya terhadap Jamilah kerana dia tidak mahu putus asa denganya. Abah ingin Umi pulang ke rumah mereka, tetapi Umi rasa dia akan berbalik semula. Hasanah menolak pinangan Zain dan Hamid menyalahkan Nora. Rosmah dan Norliza tiba-tiba dimasukkan ke hospital pada masa yang sama.

Episode 13: Apabila doktor menasihati Rosmah untuk menjalani pembedahan, anak-anaknya membuat keputusan untuk mengikuti kata Mak. Adakah Umi akan pulang ke rumahnya dan berdamai dengan Abah? Mariam tidak sabar menunggu rumahnya kembali ke keamanan! Hamid mendedahkan mengapa Hasanah menolak pinangan Zain.

Siapa Jaga MakSiapa Jaga Mak