Drama Ayat-Ayat Halal

Ayat-Ayat Halal

Nantikan drama adaptasi novel 'Ayat-Ayat Halal' karya Syamnuriezmil yang bakal disiarkan di saluran RTM. Menampilkan gandingan Amar Baharin dadn Nadiya Nisaa. Drama 26 episod terbitan Global Station Sdn Bhd, arahan MP Roslin. Ayat Ayat Halal akan mula bersiaran pada 2 Julai 2021 setiap Isnin Hingga Sabtu jam 8 malam di TV2.

JUDUL : AYAT-AYAT HALAL
EPISOD : 26
TARIKH TAYANGAN : 2 Julai 2021
WAKTU SIARAN : Isnin-Sabtu, 8:00 malam
SIARAN TV : TV2 (RTM)
PENULIS SKRIP : MF Kencana
PENULIS NOVEL : Syamnuriezmil
PENGARAH : MP Roslin MD Shariff
PRODUKSI : Global Station Sdn Bhd
PELAKON : Amar Baharin, Nadiya Nisaa, Razak Ahmad, Chiwan Chilok, Mia Nasir, Fikhree Bakar, Shah Rezza, Fadilah Mansor, Lan Siro, Adam Malek

WATAK PELAKON
Amar Baharin sebagai Ebrahim Al Farez
Nadiya Nisaa sebagai Ulya Ayani
Razak Ahmad sebagai Pak Ayop
Chiwan Chilok sebagai Hazmon
Mia Nasir sebagai Murni
Fikhree Bakar sebagai Ustaz Hassan
Shah Rezza sebagai Pak Ali 

LAGU TEMA (OST)
Aizat Amdan - Dup Dup 

SINOPSIS AYAT-AYAT HALAL
Dek kerana kejutan tak menjadi, Ebrahim Alfarez terpaksa balik ke Malaysia, berpuasa sendirian. Lagipun dah lama dia tak balik sejak dia putus cinta dengan Murni, dua tahun yang lalu. Sejak itu dia berkurung di Qatar dan tak mahu pulang ke Malaysia.

Rindu dengan kek pandan maknya, Ebrahim pulang juga akhirnya. Tetapi kali ini dia bertemu dengan kek pandan buatan Ulya Ayani, anak Pak Cik Ayob, jiran sebelah rumahnya. Ebrahim telah jatuh cinta dengan kek pandan Ulya.

Sebab itu jugalah, Ebrahim terpaksa menyamar jadi ustaz untuk mengajar Pak Cik Ayob mengaji sambil-sambil nak menjual ayat-ayat halal kepada Ulya. Manalah tahu, tiba syawal, Ebrahim beristeri seperti yang mak Ebrahim selalu harapkan. Masalahnya, Ebrahim ingatkan Ulya faham ayat-ayat halalnya, rupanya tidak. Ulya lurus bendul!

Walaupun ada kekurangan, bagi Ebrahim, Ulya telah berjaya memenuhi tempat kosong dalam hatinya. Namun tempat kosong itu belum boleh di penuhi kerana Ulya merupakan sepupu rapat Murni dan turut diminati oleh Ustaz Hassan. Muncul pula lamaran anak Mak Cik Jah buat Ebrahim pening kepala.

Bagaimana Ebrahim hendak meyakinkan Ulya yang hanya Ulya yang layak mengisi tempat kosong dihatinya? Cukupkah ayat-ayat halal Ebrahim tu buat Ulya?

Kerana cinta itu hanya sempurna apabila dihalalkan!

Episod 1
Eb bercinta dengan gadis sekampungnya Murni dan akhirnya bertunang dengan gadis tersebut. Eb kemudiannya mendapat tawaran bekerja di Qatar dan Murni tidak setuju dengan keputusan Eb untuk bekerja di sana. Eb menerangkan yang dia memikirkan masa depan keluarganya dan disokong oleh ibunya, Mak Esah. Murni menyuruh Eb membuat pilihan samada dirinya atau menurut kehendak ibu Eb yang membuatkan Eb dalam dilema. 

Episod 2
Sewaktu pulang dari masjid, Eb disapa oleh Pak Ayop yang kemudiannya menjemputnya minum sambil bersembang di rumah. Pak Ayop memandang tinggi Eb yang bekerja di Qatar dan dia menyampaikan hasratnya untuk belajar mengaji Al-Quran dengan bantuan Eb. Demi untuk mengambil hati Ulya, Eb bersetuju untuk mengajar Pak Ayop mengaji. Dengan cara tersebut dia akan kerap bertandang ke rumah Pak Ayob dan berpeluang memerhati Ulya.


GAMBAR PELAKON
Ayat-Ayat Halal
drama Ayat-Ayat Halal
Pelakon Ayat-Ayat Halal