Drama Manuskrip Cinta

Manuskrip Cinta

Nantikan drama adaptasi novel Manuskrip Cinta nukilan Syamnuriezmil. Dibintangi oleh Siti Saleha, Fadlan Hazim, Hafizh Roshdi, Reen Rahim Syazuwan Hassan dan ramai lagi. Diarahkan oleh Jamal Khan. Akan disiarkan bermula 5 Mac 2020, setiap  Isnin hingga Jumaat pukul 10:00 malam di TV Okey (Astro 109, UnifiTV 110 dan Myfreeview 110).

JUDUL : MANUSKRIP CINTA
EPISOD : 20 episod
TARIKH TAYANGAN : 5 Mac 2020
WAKTU SIARAN : Isnin-Jumaat, 10:00 malam
SIARAN TV : TV Okey (RTM)
PENULIS NOVEL : Syamnuriezmil
PENGARAH : Jamal Khan
PRODUKSI : Zamriez Golden Picture Sdn Bhd
PELAKON : Siti Saleha, Fadlan Hazim, Hafizh Roshdi, Reen Rahim, Nur Risteena Munim, Syazuwan Hassan, Wan Sharmila, Syaffiq Sahli, Normah Damanhuri, Aleza Shadan, Anne Abdullah, Aida Khalida , Zulkifli Ismail

WATAK PELAKON
Siti Saleha sebagai Dian Aryani
Fadlan Hazim sebagai Doktor Izak Ashaal
Hafizh Roshdi sebagai Doktor Rian
Reen Rahim sebagai Gee
Nur Risteena Munim sebagai Helena
Syazuwan Hassan sebagai Effan
Normah Damanhuri sebagai Mak Tok
Aleza Shadan sebagai Puan Diana
Zulkifli Ismail sebagai Dr Zainal 

SINOPSIS MANUSKRIP CINTA
Mengisahkan Aryani, seorang penulis sepenuh masa. Aryani suka bereksperimen dengan manuskrip untuk mencari kelainan dalam setiap manuskrip yang ditulisnya.

Manuskrip keempat tulisannya tidak diberi pelepasan oleh editor, Kak Adibah yang merasakan kisah cinta yang ditulisnya terlalu kosong tanpa watak antagonis. Kak Adibah mencabar Aryani untuk jatuh cinta jika dia mahu menulis kisah cinta yang menyentuh perasaan dan lebih dramatik. 

Watak asal yang ditulis dalam manuskrip Aryani sebenarnya berdasarkan watak Dr. Rian Akasyah, seorang doktor pakar jantung, cardiologist yang menyewa dirumah sebelahnya. Dian selalu memerhatikan gerak-geri Rian, mengambil tahu pasal kerjaya Rian dan hal-hal berkenaan dengan hidup seorang doktor pakar jantung. Tunang Rian, Helena juga diselitkan dalam manuskripnya.

Gara-gara Kak Adibah menyuruhnya bercinta, Aryani terpaksa mencari boyfriend tikus putih untuk eksperimenkan cinta dalam manuskripnya. Dian meminta kawan baiknya, Gee untuk carikan teman lelaki. Tanpa disangka, diperkenalkan dengan lelaki yang bermulut loji yang pernah dijumpai dahulu iaitu Dr Izak Ashaal yang juga kawan baik kekasih Gee, Effan.

Dr. Izak Ashaal, merupakan doktor pakar tulang, orthopedist. Masalah mula timbul setelah Aryani mendapat tahu yang Izak ada agendanya tersendiri dengan Effan.

GAMBAR PELAKON
Pelakon Manuskrip Cinta
Pelakon drama Manuskrip Cinta