Sinopsis Filem XX Ray 3

XX Ray 3

>
Pengarah tersohor Aziz M Osman kembali menghasilkan filem bergenre fiksyen sains berjudul XX Ray III sekuel kepada filem XX Ray (1992) dan XX Ray II (1995). Filem terbitan Ace Motion Pictures ini menelan belanja sekitar RM2.5 juta. Akan ditayangkan di pawagam pada 24 Januari 2019.

TAJUK : XX RAY III
Tarikh Tayangan : 24 Januari 2019
Genre : Fiksyen Sains 
Pengarah : Aziz M. Osman
Produksi : Ace Motion Pictures Sdn Bhd
Pelakon : Izzue Islam​, Nonny Nadirah,​ Ardell Aryana,​ Dazrin Kamarudin,​ Saiful Apek​, Ashraf Muslim,​ Adam John,​ Dato Jalaludin Hassan, Aziz M. Osman

WATAK PELAKON 
Izzue Islam sebagai Rayyan
Nonny Nadirah sebagai Lana
Adam John sebagai Sam
Dazrin Kamaruddin sebagai Rosman
Ardell Aryana sebagai Adel
Ashraf Muslim sebagai Rizal
Saiful Apek sebagai Azli
Dato Rahim Razali sebagai Tan Sri Ismail
Dato Jalaludin Hassan sebagai Hang Tuah
Razak Ahmad sebagai Harun
Aziz M.Osman sebagai Amir

SINOPSIS FILEM XX RAY III
Mengisahkan tentang tiga anak muda iaitu Rayyan (pelajar fizik), Sam (pelajar kejuruteraan zarah) dan Lana (pekerja rahsia syarikat perindustrian yang berpengkalan di Jordan (sempadan Israel) dalam misi untuk menyelamatkan kerajaan Malaysia daripada disabotaj oleh seorang hartawan muda, Rosman yang mengancam untuk mengulangi insiden kehilangan kuasa tenaga elektrik di seluruh negara yang pernah berlaku pada Ogos 1996.

Insiden tersebut disebabkan wormhole yang menyerap kuasa utama tenaga elektrik dari stesen jana kuasa di Paka, Terengganu. Lohong ulat terjadi adalah berpunca dari sebuah probe yang tidak dikenali dari angkasa lepas.

Bapa Rosman, Tan Sri Ismail telah mengambil probe tersebut dan menyembunyikannya. Hakikatnya probe tersebut adalah salah satu daripada ribuan probe yang diprogramkan untuk membuka stargate terbesar dan menyerap tenaga matahari untuk dihantar semula ke alam semesta lain.

Ketiga-tiga anak muda itu kemudiannya mencari buku nota yang ditulis oleh Profesor Amir (seorang tokoh ‘urban legend’) yang dipercayai mempunyai jawapan untuk mengawal probe berkenaan dan seterusnya menyelamatkan sistem solar.