Sinopsis Filem Wayang Puaka

Wayang Puaka

Multimedia Entertainment mempersembahkan filem berjudul Wayang Puaka yang akan ‘menghantui’ anda bermula 2 November 2023 secara eksklusif di Prime Video.

Wayang Puaka

Genre: Seram
Tarikh Tayangan: 2 November 2023
Platform: Prime Video 
Penulis Skrip: Peter Toyat
Pengarah: Zulkarnain Azhar
Produksi: Multimedia Entertainment
Pelakon: Afiq Rahem, Said Ismail, Abimadyan, Amalina Arham, Hafiq Hatta, Nesa Idrus

Sinopsis Wayang Puaka

Mengisahkan tentang sekumpulan remaja iaitu Afiq, Panjang, Said, Hatta dan Amalina, Wayang Puaka mengangkat kisah penyiasatan atau aktiviti paranormal yang dirakamkan oleh para-YouTuber ini untuk tontonan umum. 

Krew YouTube Anomali, diketuai oleh Hatta menjadi sensasi dalam talian (online) dengan meneroka lokasi berhantu. Walau bagaimanapun, tarikan populariti membawa kepada penipuan dalam kumpulan kerana salah seorang ahli merancang untuk memalsukan penemuan hantu untuk mendapat lebih banyak tontonan. 

Setelah menemui muslihat itu, Hatta memutuskan untuk pergi secara solo, menyiasat pawagam berhantu. Semasa misi solonya, dia hilang secara misteri, meninggalkan adiknya Afiq terdesak untuk mendapatkan jawapan. 

Enggan menerima kehilangan Hatta sebagai satu kemalangan, Afiq mengumpulkan ahli Anomali yang tinggal untuk meneruskan misi abangnya dan membongkar kebenaran. Siasatan mereka mendedahkan kuasa jahat yang didorong oleh ilmu hitam, dengan seorang pengamal jahat melakukan ritual gelap yang melibatkan pengorbanan manusia untuk mendapatkan kuasa ghaib. 

Apakah yang telah terjadi dengan Hatta dan adakah Afiq dan kumpulan Anomali mampu membantu serta menyelesaikan masalah Hatta yang terperangkap di alam ghaib?