Drama Limbai Cinta 2

Limbai Cinta 2

Nantikan drama bersiri epik Sabah, Limbai Cinta musim 2 sebuah karya sutradara Ebi Kornelis terbitan Empayar Bayu Sdn Bhd akan bersiaran mulai 18 Februari 2023 pukul 7:00 malam di TV1.

Drama Limbah Cinta 2 menyajikan kisah perpaduan dalam kalangan penduduk berbilang kaum untuk mempertahankan "Deasoka" daripada ancaman lanun berpaksikan pimpinan seorang pemuda Bajau bernama Mastur. Cabaran hero, bukan kepalang. Meski bergadai nyawa dan kehilangan orang-orang tersayang, jiwanya tetap kental memimpin penduduk Deasoka menentang lanun-lanun durjana. 

Selain mengangkat budaya Bajausama dan Dusun, drama ini turut mengetengahkan tempat-tempat yang indah di Sabah. Dari ceruk paya, laut, sawah menghijau, pantai memutih hinggalah Akinabalu yang tersergam indah, panorama indah ini pastinya mampu menggamit hati penonton untuk datang ke negeri di Bawah Bayu.

Limbai Cinta 2

Episod: 13
Tarikh Tayangan: 18 Februari 2023
Waktu Siaran: Sabtu-Ahad, 7:00 malam
Rangkaian: Slot Seleksi Widuri TV1
Idea Asal: Ebi Kornelis
Penulis Skrip: Zaharuddin Md Desa / Ebi kornelis
Pengarah: Ebi Kornelis
Produksi: Empayar Bayu Sdn Bhd
Pelakon: Abdul Kamis Sainali, Syamlie, Tati Eliana Tonny,  Raiza Ruhila, Flores Cuthbert, Ebi Kornelis

Sinopsis Limbai Cinta 2

Mengangkat kisah perjuangan pahlawan Bajau dan Dusun mempertahankan tanah air mereka daripada tergadai.

Mastur mempertahankan kampungnya dari dikacau oleh lanun-lanun. Sebelum usahanya berjaya, Mastur telah belajar seni mempertahankan diri dengan Tok Guru Sunan. Orang kampung turut membantu kampung dari di tawan lanun.