Kalimah Cinta (TV1)

Kalimah Cinta

Saksikan telefilem 'Kalimah Cinta' lakonan Puteri Khareeza, Nina Iskandar, Idris Khan dan Wanna Ali pada Sabtu, 7 November 2020, pukul 10:00 malam di TV1.

JUDUL : KALIMAH CINTA 
WAKTU SIARAN :  Sabtu, 7 November 2020, 10:00 malam 
SIARAN TV : TV1 (Panggung RTM)
PENGARAH : Helmi Yusof
PRODUKSI : Pencil Pictures & Records Sdn Bhd
PELAKON : Nina Iskandar, Idris Khan, Wanna Ali, Akmal Ahmad

SINOPSIS KALIMAH CINTA 
Sepasang suami isteri yang hidup dengan penuh kasih sayang. Kesibukan isteri bekerja menyebabkan suami mula curang dengan perempuan lain sehingga disahkan mengidap HIV. Isteri kecewa dengan situasi tersebut apatahlagi bila pada waktu sama majikannya berterus-terang sukakannya.

Aulia terlalu mencintai suaminya, Muslim. Apatahlagi dengan sikap Muslim yang melayannya dengan sungguh romantik dan selalu bermadah tentang cinta. Muslim sering membuat kejutan-kejutan cinta buat isterinya. Sementara itu, Rahmat yang merupakan majikan Aulia selalu memberi banyak kerja sehingga beliau terpaksa pulang lewat.  

Tiba-tiba satu hari mereka dikejutkan dengan kejadian Muslim yang terlibat dengan kemalangan jalan raya dan dimasukkan ke ICU dalam keadaan koma. Aulia meminta cuti sebulan tetapi Rahmat tidak membenarkannya. Perasaan Aulia mula bercampur baur dengan rasa marah dan mengharapkan pertimbangan majikannya. 

Rahmat mula berbaik dengan Aulia kerana beliau sebenarnya telah jatuh hati dengan Aulia. Ketika Aulia melawat Muslim di hospital, beliau dikejutkan dengan kehadiran seorang perempuan yang dilihat sedang melayan Muslim dengan mesra. 

Aulia kecewa dan hatinya remuk dengan insiden tersebut. Hidup Aulia semakin gelap apabila Muslim disahkan mengidap penyakit HIV.