Pergilah Air Mata Ramadan (TV9)

Pergilah Air Mata Ramadan

Saksikan telefilem Pergilah Air Mata Ramadan yang membariskan pelakon-pelakon popular tanah air seperti Dira Abu Zahar, Didie Alias, Puteri Aisyah, Fauzi Nawawi, Sharifah Aryana dan Iqram Dinzly. Telefilem terbitan Orangetree Production Sdn Bhd diarahkan oleh saudara Azmi Hatta. Bersiaran pada 20 Jun 2016 (Isnin), jam 8.30 malam menerusi slot Skrin Di 9 (TV9).

JUDUL : PERGILAH AIR MATA RAMADAN
TARIKH / MASA : Isnin, 20 Jun 2016, jam 8.30 malam
SIARAN : Slot Skrin Di 9 (TV9)
PENGARAH : Azmi Hatta
TERBITAN : Orangetree Production Sdn Bhd
PELAKON : Dira Abu Zahar, Didie Alias, Puteri Aisyah, Fauzi Nawawi, Sharifah Aryana, Iqram Dinzly, Zara Sophia, Eunos, Fadilah Mansor, Azman Jantan

SINOPSIS PERGILAH AIR MATA RAMADAN
Dua tahun sudah pun berlalu sejak Sufiya (Dira) meninggalkan Adani (Sharifah Aryana) dan adik-adiknya dek kerana tidak dapat bertahan dengan perangai buruk suaminya yang panas baran dan kaki pukul. Oleh kerana sering didera, Adani dan adik-adiknya nekad lari daripada bapa mereka untuk bersatu semula bersama ibu tersayang mereka.

Adani, seorang kakak yang gigih menjaga empat orang adiknya Amir, Adam, Ahmad dan Azra. Dia juga sentiasa memastikan bahawa mereka sentiasa terlindung dari menjadi mangsa deraan bapa mereka. Pada Ramadan kali ini, Adani tekad membawa lari adik-adiknya untuk menjejaki ibu mereka, Sufiya, yang telah meninggalkan mereka.

Sufiya telah berjanji kepada Adani untuk memberikan kehidupan yang sempurna kepada anak-anaknya. Dia juga telah berjanji untuk pulang kembali ke kampung demi mendapatkan anak-anaknya semula, selepas berjaya mempunyai sebuah pekerjaan yang stabil dan tempat tinggal sendiri.

Akan tetapi, setelah tiba di ibu kota, Sufiya gagal menghubungi anak-anaknya apabila dia dihalang oleh bekas suaminya, Ghani (Fauzi Nawawi), dan nombor telefon juga tidak dapat dihubungi lagi. Sufiya juga sudah berkahwin dengan Azman (Iqram Dinzly), seorang pemuda yang berasal dari keluarga yang berada. Walaupun kehidupan baharu Sufiyah lebih senang berbanding dahulu, dia tetap merindui anak-anaknya.

Oleh kerana perkahwinan Sufiya dengan Azman tidak menerima restu oleh Puan Sri Zainah (Didie Alias), Sufiya telah dilarang memberitahu sesiapa yang bahawa dia merupakan seorang janda anak lima. Namun, Sufiya tetap tidak berputus asa dan sentiasa mencuba untuk dapatkan maklumat mengenai anak-anaknya tanpa pengetahuan orang lain.

Sufiya telah pun kembali ke rumahnya di desa untuk mendapatkan semula anak-anaknya. Perasaan teruja Sufiya bertukar menjadi kecewa apabila dia mengetahui bahawa Ghani sudah pun membawa anak-anaknya berpindah ke tempat lain.

Adakah Sufiya akan bertemu anak-anaknya kembali?

GAMBAR PELAKON

Pelakon Pergilah Air Mata Ramadan
Pergilah Air Mata Ramadan TV9